Naujienos

Kaip prižiūrėti odą ir plaukus žiemą: patarimai visai šeimai

2021 01 15

Žiemą neretai mūsų plaukus ir kūno odą neigiamai veikia temperatūrų kaita, sausas patalpų oras, vitaminų trūkumas bei kiti veiksniai. Oda išsausėja, parausta, pradeda šerpetoti ar skilinėti, o plaukai  ima labiau pūstis ir veltis, gali atsirasti net pleiskanų. „BIOK laboratorijos“ naujų produktų ekspertė Gintarė Mykolaitienė pateikia svarbiausius patarimus, ką daryti, kad net ir žiemą visa šeima galėtų džiaugtis sveika kūno oda ir žvilgančiais plaukais.

Pradėkite nuo vizitinės kortelės – rankų

Žvarbus vėjas, šaltis lauke, dažnas rankų plovimas, dezinfekavimas bei sausas oras patalpose – nemenkas iššūkis tiek suaugusiųjų, tiek vaikų rankų odai. Tam, kad galėtumėte džiaugtis švelnia ir sveika rankų oda, pirmiausia, svarbu pasirinkti tinkamas kasdienes rankų higienos priemones, tikina „BIOK laboratorijos“ naujų produktų ekspertė.

„Visų pirma, ieškokite natūralios sudėties muilo, praturtinto drėkinančiais komponentais, pavyzdžiui, glicerinu arba alavijų geliu. Pastarasis ne tik intensyviai drėkina odą, dėl ko ji tampa minkštesnė bei švelnesnė, bet ir veiksmingai kovoja su daugybe bakterijų rūšių, pasižymi raminančiu poveikiu ir net lėtina odos senėjimo procesą. Todėl šiuo ingredientu praturtintas rankų muilas – puikus pasirinkimas visai šeimai“, – pataria G. Mykolaitienė.

Antrasis žingsnis švelnių ir sveikų rankų link – kremas. Tai pirmoji pagalba darbščioms mamų rankoms, rūpestingiems tėčių delnams ir mažiems vaikų pirščiukams. Todėl nusiplovę rankas nepamirškite jų kaskart palepinti kremu.

„Norėdami išgauti dar geresnį drėkinimo ir maitinimo efektą, galite nakčiai ar kelioms valandoms, pavyzdžiui, smagaus filmo peržiūrai, storu kremo sluoksniu išteptas rankas apmauti medvilninėmis pirštinėmis. Jos suteiks lengvą šiltnamio efektą, kuris leis geriau odai įsisavinti naudingas medžiagas, o rankų kremas veiks tarsi kaukė“, – teigia „BIOK laboratorijos“ naujų produktų ekspertė.

Taip pat kartais rankų odą reikėtų švelniai nušveisti – tai padės pašalinti negyvas odos ląsteles. Na, o jei norite džiaugtis ilgalaikiu efektu, leisdamiesi į pasivaikščiojimus gryname ore nepamirškite naudoti apsauginio rankų kremo.

Odos draugas – alijošius

Žiemą rūpestingai prižiūrėti reikėtų ne tik rankų, bet ir visą kūno odą. Mat šaltojo sezono metu gali  sutrinkti odos epidermio barjerinė funkcija, todėl kūno oda yra linkusi greičiau išsausėti, gali parausti ar net pradėti niežėti ir šerpetoti.

„Norint išvengti nemalonių odos pojūčių ir sumažinti sausumą, kasdien arba pagal poreikį reikėtų naudoti odą drėkinančias ir nuo drėgmės praradimo apsaugančias priemones. Jos ne tik sudrėkins, bet ir suminkštins bei apsaugos odą, – įsitikinusi G. Mykolaitienė. – Kaip ir rankų, taip ir viso kūno drėkinimui tinka produktai su alijošiumi. Mat šiame ingrediente gausu odai reikalingų vitaminų B12, A bei C, taip pat kalcio, geležies, magnio, vario, natrio, cinko ir kitų mineralinių medžiagų. Negana to, alavijas turtingas polisacharidais, kurie ypač naudingi odai, kai norime ją pridrėkinti, bei aminorūgštimis, kurios padeda reguliuoti odos pH ir atstatyti odos elastingumą“.

Tiesa, reikėtų nepamiršti, jog mūsų oda sausėja ir iš vidaus – gauname mažiau vitaminų su maistu,  sumažėja išgeriamo vandens kiekis. Todėl žiemą svarbu savo oda pasirūpinti ne tik iš išorės. Į kasdienį šeimos valgiaraštį įtraukite daugiau šviežių vaisių ir daržovių, jeigu reikia, naudokite maisto papildus ir vitaminus bei nepamirškite gerti pakankamai vandens.

Be to, „BIOK laboratorijos“ naujų produktų ekspertė primena, keliaujant į parduotuvę ar ruošiantis į  pasivaikščiojimą gryname ore, odą saugoti nuo žvarbaus šaltuko – lauke dėvėkite šiltas pirštines, kepurę, ryšėkite šaliką, žinoma, nepamirškite apsauginės veido kaukės. Nors ji iš dalies padeda apsaugoti veido odą nuo šalčio, reikėtų žinoti, jog šaltame ore apsauginės veido kaukės verčiau nenusiimti. Mat susidaręs kondensatas po ja gali pakenkti odai.  

Žvilgantiems plaukams siūlo natūralumą

Žiemą plaukus ypač alina sausas patalpų oras ir nuolatinė temperatūrų kaita. Tai vienos pagrindinių priežasčių, dėl kurių jie ima šiauštis, veltis ar net skilinėti. Todėl kasdieniam naudojimui svarbu rinktis šampūnus ir kondicionierius, kurie plaukus padės aprūpinti papildoma drėgme ir maitinančiomis medžiagomis. O turint ilgus plaukus, vertėtų bent kartą per savaitę juos palepinti intensyviai maitinančia kauke.

Tiesa, galvos oda gali išsausėti, sudirgti ar pradėti pleiskanoti ir dėl naudojamų plaukų priežiūros priemonių, kurių sudėtyje būna per didelis kiekis paviršiaus aktyvių medžiagų. Todėl G. Mykolaitienė ir šiuo atveju pataria į pagalbą pasitelkti alaviją. Mat šis ingredientas ne tik drėkina, bet ir puikiai nuramina sudirgusią galvos odą, sumažina niežėjimą bei pleiskanojimą.

„Iš tiesų, norint nuolat džiaugtis sveikais, stipriais ir blizgančiais plaukais į savo šeimos narių plaukų priežiūros rutiną vertėtų įtraukti kuo daugiau natūralesnių produktų. Lengviau tokias priemones parduotuvių lentynose padės atrasti specialūs pakuočių žymėjimai. Pavyzdžiui, „Ecocert Cosmos Natural“ sertifikatu pažymėtų prekių sudėtyje esantys ingredientai atitinka natūralios kosmetikos tarptautinį standartą“, – pasakoja naujų produktų ekspertė.

 

Mūsų puslapyje yra naudojami keturi pagrindiniai slapukų tipai.

Naršydami toliau Jūs sutinkate su būtinaisiais slapukais. Taip pat galite sutikti ir su kitų slapukų naudojimu. Privatumo Politika.