Naujienos

Pasaulinė neišnešiotų naujagimių diena subūrė šimtus bendruomenės narių: šventėje dalyvavo ir pirmoji ponia Diana Nausėdienė

2023 11 29

Lapkričio 17-ąją Lietuvos neišnešiotų naujagimių bendruomenė mini Pasaulinę neišnešiotų naujagimių dieną. Ši diena ypatingai svarbi daugiau nei 1,2 tūkst. kasmet Lietuvoje naujai gimstančių neišnešiotų naujagimių šeimų. Šią dieną tradiciškai Lietuvos miestuose bei rajonuose purpurine spalva nusidažė kelios dešimtys pastatų, taip siekiant atkreipti visuomenės dėmesį į anksčiau į pasaulį atėjusius naujagimius, priešlaikinį gimdymą, jo priežastis, problemas ir pavojus.
 
Bendruomenė šią svarbią datą minėjo lapkričio 18 dieną, pagrindinio šventės partnerio ir organizatoriaus – didžiausio kosmetikos ir dantų pastų gamintojo Lietuvoje – „BIOK laboratorija” erdvėse. „Augu sveikas, gražus ir laimingas” – pagrindinė šventės tema, o visos renginio veiklos skirtos suburti bendruomenės narius, nudžiuginti mažylius smagiais ir prasmingais užsiėmimais, kalbėti apie neišnešiotų naujagimių šeimų emocinę gerovę, šviesti ir keisti nusistovėjusias stigmas neišnešiotų naujagimių, augančių vaikų klausimu.
 
Renginys, pritraukęs daugiau nei 200 neišnešiotukų bendruomenės narių, sulaukė garbingų svečių. Šventės dalyvius sveikino pirmoji Lietuvos ponia Diana Nausėdienė, nusipelniusi Lietuvos neonatologė prof. dr. Nijolė Drazdienė, asociacijos „Neišnešiotukas“ prezidentė Asta Speičytė Radzevičienė, bendrovės BIOK LAB generalinis direktorius Norbertas Žioba ir verslo vystymo vadovė Aušra Adiklienė.
 
„Džiaugiamės, kad renginys ne tik subūrė gausų neišnešiotukų bendruomenės narių būrį iš įvairių Lietuvos miestų, bet ir suvienijo dešimtis verslų, inciatyvos draugų bei savanorių. Toks glaudus ir prasmingas bendruomenės bei socialiai atsakingo verslo bendradarbiavimas didina visuomenės informuotumą ir suteikia šeimoms galimybę jaustis palaikančios bendruomenės dalimi“, – teigia BIOK LAB generalinis direktorius N. Žioba.
 
Pirmoji šalies ponia D. Nausėdienė jau ne vienerius metus prisideda prie pagalbos neišnešiotų naujagimių šeimoms, globadama asociaciją „Neišnešiotukas“ ir nacionalinę iniciatyvą „Auginu Lietuvą“. „Pasaulinė neišnešiotų naujagimių diena – džiaugsminga proga kalbėti apie tai, kaip didelis rūpestis ir nežinomybė gali ne prislėgti, bet įkvėpti dar labiau mylėti gyvenimą ir savo artimiausius žmones, dar atkakliau stengtis ir kovoti dėl savo vaiko, o galiausiai – įveikti visus kelyje iškylančius sunkumus“, – sakė D. Nausėdienė. Pirmoji ponia džiaugėsi stipria neišnešiotukų bendruomene ir dėkojo medikams, mokslininkams bei nevyriausybinio sektoriaus atstovams už tai, kad rūpindamiesi neišnešiotais naujagimiais prisideda prie pastangų Lietuvą paversti šeimai palankia valstybe.
 
Ypatinga šventės programa
 
Visų šventės dalyvių laukė ypatinga programa: atvykusius mažylius su šeimomis pasitiko kojūkininkai, o viduje džiugino KAKĖ MAKĖ, kartu su mažaisiais svečiais pasiruošusi švęsti gyvenimą, animatorės, mažųjų veidukus išpuošusios gražiausiomis spalvomis, BIOK LAB grožio klubas. T. Andziulio odontologijos klinikos gydytoja odontologė Jurgita Navikienė, burnos higienistė Aurelija Ilgiene ir nuostabus dantukų fėjų būrys įgyvendino jaukią ir profesionalią dantukų patikrą, svečių laukė projekto „Mano vaikas valgo viską“ įkūrėjos Eglės Juzumas diskusija apie sveiką vaikų mitybą ir jos iššūkius, „SelfieSpin“ pramoga akimirkų įamžinimui, „Biržų duonos“ su meile iškeptas LAIMĖS desertas, partnerių paruoštos vaišės, žaidimai, šokiai ir daug kitų linksmybių.
 
2012 metais neišnešiotų naujagimių tėvų įkurtos asociacijos „Neišnešiotukas“ prezidentė A. Speičytė Radzevičienė džiaugėsi, kad neišnešiotukų bendruomenė yra nepaprastai vieninga ir į kasmetinius renginius susirenka iš skirtingų Lietuvos kampelių. Kad viešnagė būtų dar įsimintinesnė, šventės draugai „Vilnius Grand Resort“ pasirūpino, kad iš tolimesnių miestų atvykę svečiai galėtų turiningai praleisti savaitgalį su šeima ir likti pasimėgauti viešnagės Vilniuje džiaugsmu.
 
„Mūsų asociacija veikia visoje Lietuvoje ir  vienija neišnešiotų bei sergančių naujagimių tėvų bendruomenę, kad anksčiau laiko gimę kūdikiai bei jų šeimos visoje Lietuvoje jaustųsi psichologiškai tvirtesnės, pasiruošusios iššūkiams, aprūpintos reikiamomis žiniomis bei  priemonėmis, mažinančiomis ligų bei mirčių tikimybes. Esame dėkingi už socialiniai atsakingų verslų paramą, kuri mums suteikia galimybę susitikti ir puoselėti akimirkas kartu“, – sako Asta Speičytė Radzevičienė, pati auginanti neišnešiotą dukrą.
 
ŠIANDIENOS KŪDIKIS - RYTOJAUS SUAUGĘS LIETUVOS PILIETIS
 
Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos / Eitvydas Kinaitis ir Monikos Pietarytės nuotr.
 
 
 
 


Mūsų puslapyje yra naudojami keturi pagrindiniai slapukų tipai.

Naršydami toliau Jūs sutinkate su būtinaisiais slapukais. Taip pat galite sutikti ir su kitų slapukų naudojimu. Privatumo Politika.